Prof. dr. Namgyel Garmet (Amchi-la)

dr. Namgyal Jedan od najstarijih liječnika tibetanskog holističkog medicinskog sustava. Potječe iz budističke , kraljevske, ladačke obitelji zadnjeg vladara u Lehu (mala Potala Tibeta).

Kao dijete, od svoje osme godine u kontinuitetu je treniran u tibetsko drevno umijeće pulsne dijagnostike kod starih medicinskih majstora. Od svoje osme do šesnaeste godine memorira sva četiri opsežna korijenska teksta medicinske tantre 'gju-szhi dud-tsi njing-po' što će mu biti osnova studija medicine na tibetanskom medicinskom sveučilištu od osamnaeste do dvadeset i četvrte godine.

Dobivši diplomu tibetskog liječnika studirao je dalje do tridesete godine farmacijski sustav ljekovitog bilja, minerala i dragocjenih metala zadobivši vještinu alkemičara u pročišćavanju supstanci i pripremanju ljekovitih sastojaka po receptima prethodnika-liječnika njegove loze, 'Namgyel - Njima Drakpa'.

Nosilac je usmene neprekinute tradicije medicinskih Buddha gyu-thog yon-ten mGon-po-a (708-833 god.). Od svoje dvadesetdevete godine, kada je dobio pravo samostalne liječničke prakse uz blagoslov i odobrenje svojih učitelja, sve do danas (77 god.), pregledava i liječi ljude. Bio je osobni liječnik mnogih velikih tibetskih duhovnih majstora, među ostalim i posljednjem H.H. Dujom Rimpoche-u.

Njegov je ujak bio Kjabje Bakula Rimpoche, jedan od Buddhinih Arhata od kojeg je Amchi-la Namgyel naslijedio mnoga duhovna znanja i izvorne duhovne prakse.

Amchi Namgyel danas živi u Timosgang-u u visokom području Ladaka. Još uvijek je u potrazi za rijetkim ljekovitim himalajskim biljem, okružen s 53 učenika –tibetanska liječnika kojima prenosi svoje dugo iskustvo i stečeno znanje. Čuvar je tajne eliksira dugog života. Proveo je sedam godina u Cam-Kang-u, visokog Zamskara, meditirajući na mandalu Sangye Menle pa je dr. Namgyel i meditacijski majstor.

U Zagreb je došao na poziv Upasake Lobsang Norbua (predsjednika H.B.D. 'Padmasana') i održao predavanje Nagarjuninog teksta: 'Shurleka' a potom na članove društva prenio je rijetku usmenu transmisiju 'Jhe-nang' u obliku blagoslova za buduću praksu i realizaciju Medicinskog Buddhe (Sangye Menla-e) i time stvorio osnovu za sva daljnja učenja u ovom dubokom budističkom sistemu i izgradnju Medicinske pješčane mandale u Zagrebu u skoroj budućnosti. Članovi H.B.D. 'Padmasana' su prvi koji su primili ovu rijetku usmenu medicinsku transmisiju izvan područja Himalaja.

Neka sve bude povoljno i za dobro svih.

H.B.D. 'Padmasana'