O nama

O namaDragi prijatelji,

s radošću vam želimo priopćiti ciljeve i namjere kojima smo se vodili pri pokretanju Hrvatskog budističkog društva 'Padmasana'.

Osnovni cilj Hrvatskog budističkog društva 'Padmasana' je promicanje dragocjene riznice budističke kulture i mudrosti koja svojim sadržajima može oplemeniti život današnjeg čovjeka i pomoći u unapređivanju počesto zaboravljenih neprolaznih vrijednosti unutrašnjeg duhovnog života.

Njegovanjem ove mudrosti srca razvijaju se mnoge ljudske vrline: mir, nenasilje, suosjećanje i istinska ljubav prema drugima. Time se razvija i svijest o zajedništvu i međuzavisnosti svega, o cjelini čiji smo djelić postali već samim rođenjem.

Cilj promicanja vrijednosti ove drevne mudrosti je podsjećati na sličnosti među nama i na dobro u nama te primiriti doživljavanje raznolikog i različitog kao nečeg tuđeg i stranog. U tom bi smjeru valjalo ustrajati u novome tisućljeću. Promicanje vrijednosti budističke kulture i mudrosti u našoj Hrvatskoj nema na umu mijenjanje bogatog nasljeđa očeva ili stoljećima prisutne duhovnosti, već obogaćivanje i osmišljavanje tog nasljeđa i duhovnosti novim uvidima, usmjerenima prema buđenju spoznaja o postojećim vrijednostima vlastite tradicije i kulture duha.

Budistička je misao kroz tisućljeća svijetlila nadahnućem, bila inspiracijom i načinom života mnogim generacijama u izgradnji osobnog mira i sreće. Promicanje budističke kulture i mudrosti kao cjelovitog, postupnog puta prema otkrivanju i razumijevanju svijeta i života, učenja kakvo je naučavao i predao u nasljeđe veliki učitelj Gautama Buddha, postalo je potrebno i unutar budističkih tradicija; uslijed raslojavanja i udaljavanja pojedinih budističkih škola, njihovih institucija i pojedinaca, a ponekad i slabljenja snage budističke misli. Centar za promicanje budističke kulture i mudrosti ima za cilj cjelokupni pristup izučavanju Buddhinog učenja te će služiti kao primjer ispravnoga puta u duhovnom rastu prema cjelovitoj spoznaji čovjeka i njegove prirode. Centar će biti pod izravnim vodstvom autentičnih himalajskih budističkih majstora - jogija četiriju tibetanskih budističkih škola, tako da će se čuti i njihov glas i savjet u prijenosu njihovog znanja i mudrosti prisutnima.

Hrvatsko budističko društvo i projekt centra za budističke studije, kontemplaciju i meditaciju djeluju s izravnim blagoslovom Njegove Svetosti 14. Dalai Lame, poglavara tibetanskih duhovnih tradicija.

Hrvatsko budističko društvo 'Padmasana' je dio radnog tijela Međunarodnog budističkog društva Prajnadeep, sa sjedištem u Bodh-Gaya-i u Indiji osnovanog radi zaštite i očuvanja budističke misli, kulture, umjetnosti i medicine, a za dobro budućih naraštaja.

Međunarodno budističko društvo 'Prajnadeep' je član Međunarodnog budističkog koncila - Indija, u kojem je prisutno 36 članova - budističkih udruga iz cijeloga svijeta.

Dragutin Šmalcelj - upasaka Lobsang Norbu, predsjednik Hrvatskog budističkog društva Padmasana

Dragutin Šmalcelj & H.H. Dalai LamaDragutin Šmalcelj rođen je i školovao se u Zagrebu gdje je pohađao gimnaziju i studij ekonomije. Godinama je radio u ekonomskoj struci. Vrlo je rano počeo putovati svijetom, često i opasno i mukotrpno, po zemljama Sjeverne, Istočne i Centralne Afrike te po azijskim zemljama, sve do Sri Lanke i Tibeta, upoznajući različite narode, kulture i svjetonazore.

1981. godine, na jednom od svojih ranijih putovanja, susreće u Dharamsali na obroncima indijskih Himalaja Njegovu Svetost 14. Dalai Lamu. To je susret koji će odrediti njegov dalji život. 1989. godine vraća se u Indiju kako bi 1990. godine svoje budističke studije započeo u 'Library of Tibetan Works and Archives' u Dharamsali. Poslije tri godine uvodnih studija u klasi tibetskih učitelja Geshe Dawa-e i Geshe Sonam Rinchen-a i privatnog studija tibetskog jezika u samostanu Namgyal Njegove Svetosti Dalai Lame, a u vrijeme dok je opat samostana bio Geshe Wangyal, Dragutin Šmalcelj ponovo susreće Nj. Sv. Dalai Lamu. Njegova preporuka mu otvara vrata studija budističke filozofije u 'Institute of Buddhist Dialectics', u ustanovi u kojoj studiraju samo tibetski svećenici i tek ponekad neki strani student. Direktor tog instituta pod bliskim nadzorom Dalai Lame u to je vrijeme bio veliki znalac budističkih tekstova, budističke filozofije i vođenja rasprava, omiljeni Geshe Lobsang Gyatso. Usporedno, u razredu otvorenom samo za tu priliku u Namgyal samostanu za svećenike iz Kalmikije i Burjatije, godinu dana studira crtanje mandale Kalachakra-e te memorira osnovni korijenski tibetski tekst o omjerima te mandale. Dijalektiku na 'Institute of Buddhist Dialectics' studira dvije godine. U to vrijeme korijenski učitelj postaje mu Geshe Gen Lam Rimpa, jedan od malog broja jogija s najvišim postignućima. 1996. odlazi u sveučilište Sera Je, jedno od tri najveća tibetska sveučilišta za budističku mahajana filozofiju te studira budističke sutre u klasi Geshe Lobsang Paldena.

Od 1991. godine pohađa sva učenja Dalai Lame u Indiji, a i privatno studira sutre i bavi se tantrom. U tome ga vode čuveni tibetski majstori: Khamtrul Rinpoche, Kirti Tsenshab R., Denma Locho R., Lati R., Nyima R., Kunga R., Dodrubchen R., Golog Drapchen R., Nj. Sv. Sakya Trizing, Ayang R. i Nj. Sv. Chatral R. 1998. godine postaje učenik i osobni prevodilac 14. Gonor Dzogchen Tenyi Nyima Rinpoche-a te mu Rinpoche usmeno predaje učenje Khadro Nyintig tantričke tradicije.

Dragutin Šmalcelj član je Međunarodnog budističkog savjeta sa sjedištem u Bodh-Gaya-i u Indiji. Od 1999. je predsjednik Međunarodnog budističkog društva 'Prajnadeep'. Zalaže se za suradnju među budističkim tradicijama te je zagovornik međureligijskog dijaloga.

Osnivač je i Ordinacije tibetske medicine u Zagrebu koju vode tibetski liječnici iz tibetskih medicinskih sveučilišta u Indiji.

Neka sve bude povoljno i za dobro svih.

H.B.D. 'Padmasana'