Grupno povlačenje 2011.

Biti u povlačenju je dragocjena prilika u kojoj se mogu staviti na stranu samsaričke/svjetovne aktivnosti i prakticirati Dharma  vlastitim tijelom, govorom i umom.  Šesnaest članova našeg buddhističkog društva zajedno je podjelilo pet dana u Jelovom Klancu (u blizini Plitvičkih Jezera)  nastojeći se pročistiti, akumulirati pozitivne vrline, uzimajući i pridržavajući  se buddhističkih pratimoksha zavjeta i posvečujući  zasluge s motivacijom pomoći svim osjetilnim bićima.

Dok hodam,
uzimam sva opažanja kao put
to je način kako hodati,
pustiti šest svijesti
da se oslobode.
Dok se odmaram
Odmaram se u nepromijenjenoj prirodnosti:
To je osnovni i krajnji način odmaranja.
Dok jedem
Jedem hranu praznine,
To znaći jesti bez dualističkih primisli.
Dok pijem
Pijem vodu pomnosti i budnosti,
To je kako ja pijem neprekidajući.
( Tib. Yogi Jetsun Milarepa)


Naši su dani u retritu počinjali u pet ujutro sa buddhističkom yoga praksom i molitvom dok je veći dio dana bio posvećen praksi na Yidam Avalokiteshwaru, Budu suosjećanja. Unatoć dugim satima prakse, prevladavao je zajednički osjećaj iskrenog zadovoljstva i sreće. (Vidi slike ozarenih lica na kraju retreata).
Zahvaljujući  ljubaznosti vlasnice seoskog imanja kao i vremenu izvan  turističke sezona boravili smo u potpunoj izolaciji susrečući samo konje koji su slobodno pasli na zelenim pašnjacima podsječajući nas na važnost oslobođanja od samsaričkih okova. Naša privremena boravišta, maleni drveni bungalovi, udobni, opremljeni osnovnim stvarima, postali su primjer ljepote jednostavnosti. ’’Nakon svega, koliko nam je stvarno potrebno?” Iako je bio mjesec rujan, u tih nekoliko dana svjedočili smo jesenjem suncu i zimskom snjegu kao da nam netrajnost ‘zuri’ u lice. Udobnost sjedenja uz toplinu gorućeg drva uvečer iako pričinja ugodu, ne može se usporediti sa blaženstvom izgaranja negativnosti u vatri mudrosti u svijetlu suštinskog suosjećanja. Djeleći okolinu i zajedničko vrijeme u izvođenju vrlih aktivnosti postali smo velika radosna obitelj. Fokusirajući se ne naše unutarnje ‘ja’ svi smo bili kod kuće.
Približavanjem povlačenja kraju svi smo se osjećali revitalizirani i puni pozitivne energije. Mnogi članovi iz ove grupe govorili su: “osjećamo puno više energije izlazeći iz povlačenja nego što smo je imali u periodu prije povlačenja! Unatoč vrlo kratkom trajanju povlačenja prikupljene zasluge i iskustveni doživljaj ostat će s nama u ovom i budućim životima.


Tekst na engleskom sastavila: Reena Šmalcelj