Retrit na Bijelu Taru 2013.
(za dug život, porast vrlina i mudrosti)

 

Duhovni  voditelji  retrita: Gen Lobsang Norbu i Lhamo Ozer Chenmo 
                             
Devetodnevno povlačenje u meditaciju na Bijelu Taru-Yeshe Korlo (kotač mudrosti) u mjesecu svibnju u izoliranom, slikovitom okruženju proplanaka, livada i šuma koje okružuju 'Jelov klanac' , ljupko seosko gospodarstvo u blizini Plitvičkih jezera, završilo je posebnim doživljajem unutarnjeg mira, zadovoljstva i osjećaja posebne slobode koju omogućuje ispravan i postepen trening uma u tri niže budističke tantre (kriya, charya i yogha tantra).

Retrit je otvoren Dor-Sem praksom za pročišćenje uma, prinosom tormi  Yidamu Vajrasattvi  i Bijeloj Tari Yeshe Korlo te zaštitnicima ovih prosvijetljenih mandala.

Dok su se u rana jutra tiho šuljale magle zatvarajući  vidike, naša  zasjedanja  započinjala su u 6 sati i imala za cilj trening u razvoju smirenog uma (shine ili shamata). Ovaj izvrstan kompleksan trening drevnih budističkih meditacijskih majstora  ima mnogo praktičnih razina na kojima praktikant opaža svoje fizičko tijelo i istražuje osjetilne svijesti, radi s bolom, disanjem, mislima, osjećajima i postaje kroz to sve više svjestan sebe i otvoren u trenutcima koji se temelje na pomnosti i budnosti.  Posebni dio ovog treninga u shamati odnosio se na vizualizaciju Yidama Yeshe Korlo. Trening u ovoj specifičnoj shamati  vodila je duhovna instruktorica  Lhamo Ozer Chenmo (Reena Šmalcelj).

Praksa na Bijelu Taru u aspektu Yeshe Korlo jedinstvena je i  vrlo posebna praksa koja ima osnovu u termi (kater) u lozi I, II, V, VII i XIII Dalai Lame, proizašloj iz direktne vizije ovog božanstva koje je kroz duga stoljeća osobni zaštitnik uzastopnih inkarnacija Dalai Lama.

Inicijaciju i usmenu transmisiju korijenskog teksta (tsawa tsik), dao je u Zagrebu Geshe Alak Tsawa Rinpoche uz obvezu treninga u ovoj tantri. Preuzeta obveza od studenata tokom inicijacije i blagoslov Lame kao božanstva postavili su temelj i otvorili vrata retritu na Bijelu Taru. Rinpoche je poznat kao praktikant ove osebujne loze iz svojih prošlih života i jedan od učenika XIII Dalai Lame. U ovom životu primio je ponovo mnogo usmenih učenja o Yeshe Korlo od sadašnjeg Dalai Lame kao i od vajra majstora prijašnjeg Kyabje Trijang Rinpoche-a.

Detaljno učenje o praksi Bijele Tare-Yeshe Korlo uključujući 'šest joga božanstva' tantre djelovanja u skladu s vizualizacijom božanstva u mandali dao je duhovni voditelj u retritu Gen. Lobsang Norbu (Dragutin Šmalcelj) na osnovi usmene transmisije koju je primio od Lame prijašnjeg Lati Rinpoche-a , Ven. Geshe Locho Rinpoche-a  i dugogodišnjih tantričkih jogina po zatajnim himalajskim planinskim osamama (tsam khang-u) gdje je i sam živio.

Kako bi se stvorio ispravan i cjelovit temelj za recitiranje mantre kao osnove u treningu Mantrayane  potrebna je detaljna meditacija na šest yoga (Nel'jor Lha 'drug) od kojih je prvo trening u jogi na božanstvo praznine, a potom slijedi  joga božanstva zvuka, slova, oblika, mudri i znakova.

Popodnevna meditacija u pokretu bila je posvećena ispisivanju 'mantre porasta' Bijele Tare i srčanog sloga TAM po stijenama uzduž šumskog puteljka gdje su već otprije praktikanti iz Padmasane uklesali  u okolne stijene slogove mantre bijelog Chenreziga (bude suosjećanja), izvjesili molitvene zastavice i izgradili malu stupu.  

Ovaj puteljak koji vodi kroz šumu oko gospodarstva 'Jelov klanac'  nazvali smo stazom mira, ljubavi i molitve svemu pozitivnom. Šumska staza opisuje veliki krug oko zelenog proplanka ograđenog drvenom ogradom na kojem se mogu vidjeti predivni jahački konji u ovo godišnje doba kako bezbrižno trče i pasu svježu travu. Cvrkut mnogih ptica pri zalazu sunca odjekuje posvuda prostorom i nestaje sa zrakama sunca koje su obojile oblake toplinom dolazećeg ljeta.

U ranim večernjim satima kada se vjetar poigravao na momente po sjenovitim uglovima naše drvene kuće noseći zvuk šumećeg lišća s okolnog drveća, meditacija, priziv božanstva i mantrički zvukovi tokom recitiranja mantri stvarali su duboki mir i proželi sve osjećajem neopisivog nutarnjeg ispunjenja. Potom je slijedio obred posvećenja supstanci kao što su nektar mudrosti i pilule za dugi život koje su se potom konzumirale. Naša dva vjerna slušača mačkica i pas sa seoskog imanja također su dobili nektar i pilulu posvećenu zvukom mantre Bijele Tare a kasnije smo dali i konjima ove posebne  pilule koje nose blagoslov Tare za sretan budući život.

Zajednički rad, kuhanje, molitve i meditacija na suosjećanje i mudrost toliko su zbližili, opustili i proširili osjećaj jednakosti među učesnicima retrita na Yeshe Korlo, da je punih devet dana u kojima se dnevno meditiralo i po desetak sati prošlo neočekivano brzo i proizvelo puno pozitivne energije u kojoj su se kupala lica svih nas na kraju ovog retrita.

Zar to ne predstavlja prolaz do tajnih vrata prema punoj slobodi i sreći o kojoj mnogi intuitivno sanjaju cijelog života u ovom svijetu prepunom patnje i nutarnjeg nezadovoljstva!

Meditacijska grupa H.B.D. Padmasane